Noi tehnologii pentru viitor – internet de mare viteză

Următoarea generație de telefonie mobilă numite „5G” va face un singur lucru posibil: Internetul este întotdeauna accesibil. În 2020, zonele fara acoperire va fi o problemă a trecutului, în cazul în care cercetătorii sunt în măsură să pună în aplicare scopul lor ambițios la nivel mondial. Oamenii de stiinta din cadrul IHP – Inovații pentru Microelectronica de înaltă performanță va coordona proiectul pan-european „5G-XHaul”, care va evalua infrastructura, pentru a dezvolta următoarea generație de rețele și servicii de comunicații. Printre partenerii proiectului se numara companii industriale, institutii de cercetare și universități din patru țări europene. Scopul proiectului este de a găsi soluții la creșterea rapidă a cererii pentru conexiunile în bandă largă, care necesită rețele noi, puternice, eficiente în scopul de a conecta punctele de acces.

5G-network-speed

Care parametrii necesita îmbunătățiri pentru rețelele de viitor, în scopul de a satisface cererea de comunicare în bandă largă ? „Universități și companii colaboreaza indeaproape în proiectul nostru, care ne ajută să clarificam astfel de întrebări. Industria stabilește cererea. Cercetatorii vor găsi soluții posibile. 5G-XHaul va ajuta să se asigure că fiecare proprietar telefon inteligent se poate baza pe o conexiune la rețea neîntreruptă cu o rată mare de date”, a declarat prof Eckhard Grass, cercetator in cadrul IHP.

Noi rețele puternice cost-eficiente sunt necesare pentru a conecta punctele de acces, de asemenea, asa numitele stații de bază, cu rețeaua centrală a furnizorilor de telecomunicații. Un accent deosebit al proiectului va fi stabilirea unei comunicari dinamice de adaptare pentru nodurile de transport, inclusiv gări și aeroporturi și la evenimente majore care din cauza conexiunii la rețea trebuie să fie adaptate în mod dinamic la nevoile spațiale și temporale.

„5G-XHaul propune o soluție convergentă de rețea optică și wireless capabila să se conecteze flexibil la mici celule din rețeaua centrală. Exploatarea mobilitatii utilizatorului, solutia noastra permite alocarea dinamică a resurselor de rețea de hotspot-uri precise și reale. Datorită alocarii dinamice a resurselor de rețea, putem servi nevoile utilizatorilor. „, afirma Prof. Grass.

Studiile de teren sunt deja în curs de desfășurare. Bristol este proiect deschis care este un joint-venture între consiliu și universitate pentru a oferi trei noi rețele rapide în centrul Bristol. Compania 5G mmWave Blu Wireless Tehnologie testeaza Module de 60 GHz  pentru a oferi racordare wireless „fulger” al proiectului. Mark Barrett, reprezentantul Blu Tehnologie Wireless, a declarat ca proiectul, „5G-XHaul este o colaborare interesanta, creata pentru a stabili modurile în care rețelele de viitor va funcționa. Pentru Bristol este deschis, Blu Wireless este implementarea tehnologiei „mm-Wave” pentru a extinde rețeaua de fibră. Tehnologia wireless „mm-Wave” va forma un aspect cheie al 5G și suntem foarte încântați pentru implicarea în acest proiect important”.

Proiectul „5G XHaul” este parte a infrastructurii  Parteneriatului Public Privat 5G (PPP 5G). Această inițiativă comună a industriei europene de informații și comunicații și Comisia Europeană va examina infrastructura actuală și limitările ei, și specifică cerințelor pentru următoarea generație de rețele și servicii de comunicații. Pe baza cerințelor de soluții tehnice vor fi investigate și testate. Proiectul „5G XHaul” este finanțat de programul UE „Orizont 2020”, cu aproximativ 7,3 milioane de euro. Se rulează pe o perioadă de trei ani, până în iunie 2018.

 

Sursa: 5G PPP