Potentialul de inovatie in Era Digitala

Discurs al Commisarului European, Moedas, responsabil pentru Cercetare, Stiinta si Inovatie  in cadrul conferintei ICT 2015 Innovate, Connect, Transform.

Ținut în spații închise pe parcursul anilor revoluționare franceze – și în căutare de o distragere a atenției – un tanar parizian numit Sophie Germain a apelat la studierea bibliotecii tatălui ei. Din operele intelectuale, cum ar fi Histoire des Mathématiques Montucla, Sophie a descoperit în curând o dragoste profundă și un talent remarcabil pentru matematică.

digital age

Deși părinții ei alarmat cand si-a aruncat hainele, refuzand să aprinde un foc în dormitorul ei, Sophie sa înfășurat în pături și a continuat să studieze teoreme matematice în toiul noptii la lumina lumânărilor.

A invatat însăși Latină pentru descifrarea lucrărilor lui Newton și Euler.

Ca femeie, Sophie nu a putut participa la noua Școala Politehnică Pariziana, dar datorită unei inovații în educație, ea a fost în măsură să obțină note de curs de la diversi profesori, activand sub psuedonimul M. LeBlanc.

Atât de mare a fost geniul ei, că Sophie a fost in curând in corespodenta cu matematicienii cei mai celebri ai timpului ei și fericită cu adevărat de identitate și credibilitatea ferm stabilita, în cele din urmă Sophie a câștigat  marele premiu la Academia de Stiinte din Paris, pentru munca sa de pionierat privind teoria elasticității.

Doamnelor și domnilor, dacă fiecare barieră imaginabila a fost aruncata în calea ei, Sophie Germain a reușit prin munca si perseverenta: educarea sa, ascunzând identitatea reală și să reziste la presiunea socială de a se conforma așteptărilor tradiționale.

Ceea ce am preluat de la povestea ei este ca întotdeauna au fost bariere in privinta gândirii și inovării, dar aceste bariere pot fi depășite. Prin predarea sa, Sophie a adus o perspectivă proaspătă domeniului ei. Ea ar putea vedea soluțiile unde alții nu au putut si putem învăța foarte multe de la exemplul ei, pentru eliminarea barierelor privind inovarea în secolul 21.

Așa cum o văd, am ajuns la o vârstă de tranziție. Lumea digitală nu mai poate fi combătuta, iar noi ceilalti va trebui să ne adaptam la o nouă realitate!
Așa că astăzi, am de gând să vorbesc cu voi despre 3 lucruri:

  1. Cum procesele digitale schimbă modul în care realizam afaceri.
  2. Ce riscăm dacă nu reusim sa ne adaptam la această schimbare, și
  3. De ce noi chiar nu vrem sa pierdem această ocazie pentru a inova mai bine.

Primul meu punct este că, în această eră digitală, datele și comunicarea stau la baza acum in privinta comerțului mondial care se extinda in continuu.
Internetul permite comunicarea transfrontalieră intr-un mod instant, astfel încât toată lumea de la antreprenori tech, la universități, la artiști ce regaseste in prezent mai multe puncte de intrare pe piețele globale.

In prezent, un software open-source sau aplicații mobile poate seta o piață tradițională peste noapte plecand de la zero.
Astăzi, fiecare afacere este fizica și fiecare afacere este digitală.

………….

 Sursa: Comisia Europeana