Tratamentele si efectele secundare

De la intervenții chirurgicale majore pe cord la un curs de medicamente minore, oamenii supraestimează beneficiile și subestimează riscurile unei varietăți de proceduri medicale, potrivit noilor cercetări.

Publicat în revista Risk Analysis, studiul a 376 de adulți a fost condus de profesorul Yaniv Hanoch de la Universitatea din Plymouth School of Psyology, împreună cu Jonathan Rolison de la Universitatea din Essex și Alexandra Freund de la Universitatea din Zurich.

În mai multe scenarii ipotetice, participanților li sa cerut să-și imagineze că medicul lor a recomandat un tratament – un medicament, o intervenție chirurgicală stomatologică, o operație la urechi, o operație la rinichi sau să ia un medicament nou dezvoltat – pentru a trata o infecție oculară, o gaura in timpanul lor, o crestere benigna si o afectiune a sangelui ce pune in pericol viata.

În fiecare scenariu, au fost furnizate informații precise despre probabilitatea succesului (de exemplu salvarea unui dinte) sau despre probabilitatea riscurilor (de exemplu, afectarea ficatului). Tratamentele și efectele secundare au fost luate din studiile medicale, dar probabilitățile întâmplării lor au fost elaborate doar de către autorii studiului.

Participanților li sa cerut să indice cât de probabil au crezut că ar experimenta unul dintre beneficiile sau riscurile prin deplasarea unui indicator pe o scară de la 0 la 100%.

Rezultatele au arătat că, în medie, oamenii au perceput beneficiul ca fiind mai mare decât valoarea mediană a beneficiului – în cazul dintelui, probabilitatea percepută de beneficiu a fost de 48%, comparativ cu 45%.

În plus, riscul perceput al efectelor secundare – în cazul procedurii dentare, o posibilă infecție a gingiilor – a fost perceput a fi de 46%, comparativ cu media de risc de 50%.

Cea mai mare diferență a fost o operație de rinichi pentru o creștere benignă, unde riscul perceput de posibil efect secundar, paralizia (43%) a fost semnificativ mai mic decât riscul real (53%).

Autor principal, profesorul Yaniv Hanoch, profesor de decizia la Universitatea din Plymouth, a declarat:

„Acestea au fost rezultate foarte interesante. Prezentând participanților o gamă largă de scenarii medicale – inclusiv cele minore și grave, precum și cele fizice, psihologice și dentare – constatările noastre sprijină un număr tot mai mare de dovezi privind optimismul nerealist.

Din perspectiva aplicata, aceste rezultate sugereaza ca clinicienii ar putea avea nevoie sa se asigure ca pacientii sa nu subestimeze riscurile de interventii medicale, si ca acestea transmit asteptari realiste cu privire la beneficiile care pot fi obtinute cu anumite proceduri. Ar fi bine sa efectueze studii suplimentare privind o populatie mai mare si, de asemenea, sa exploreze daca si cum clinicienii pot ajuta la gestionarea asteptarilor.

Studiul complet este intitulat „Realizarea avantajelor și evitarea riscurilor: Optimismul nerealist în domeniul sănătății” și este disponibil pentru vizualizare în revista Risk Analysis (doi: 10.1111 / risa.13204).

Sursă: Universitatea din Plymouth