Ce vrea sa fie identitate digitala fiabila si sigură pentru toti europenii

Ce este identificarea digitală?

Identificarea ne permite să dovedim cine suntem. Acesta este motivul pentru care avem pașapoarte și cărți de identitate în viața noastră de zi cu zi. Identificarea digitală ne ajută să economisim timp și să simplificăm interacțiunile. Diferiți furnizori privați și publici oferă în prezent mijloace de identificare digitală, care le permit utilizatorilor să acceseze online diferite servicii publice sau să utilizeze servicii bancare online, de exemplu. Identitățile digitale oferă grade diferite de fiabilitate și securitate. Marile platforme le permit utilizatorilor lor să se conecteze la diverse servicii online, de la efectuarea de cumpărături la citirea presei, dar aceste conectări nu le oferă utilizatorilor controlul deplin asupra datelor pe care le partajează atunci când se identifică pentru a utiliza serviciile online.

Ce este portofelul de identitate digitală europeană?

Mulți cetățeni utilizează deja portofele digitale pe telefoanele lor inteligente pentru a-și stoca cărțile de îmbarcare atunci când călătoresc sau pentru a-și păstra cardurile bancare virtuale pentru a efectua plăți cu ușurință. În conformitate cu noile norme, portofelele de identitate digitală europeană vor fi accesibile tuturor. Portofelele de identitate digitală europeană sunt portofele digitale personale care le permit cetățenilor să se identifice digital, să stocheze și să gestioneze datele de identitate și documentele oficiale în format electronic. Poate fi vorba despre un permis de conducere, prescripții medicale sau diplome. Utilizând portofelul, cetățenii vor putea să își dovedească identitatea, atunci când este necesar, pentru a accesa servicii online, pentru a partaja documente digitale sau pur și simplu pentru a dovedi un anumit atribut personal, cum ar fi vârsta, fără a-și dezvălui identitatea sau alte date personale. Cetățenii vor deține în orice moment controlul deplin asupra datelor pe care le partajează.

Ce se va schimba pentru europeni?

Principalul element nou pe care îl introduc noile norme este acela că orice persoană va avea dreptul de a avea un portofel de identitate digitală europeană care este acceptat în toate statele membre. Dar, în același timp, utilizarea portofelului nu va fi obligatorie. Utilizatorii vor putea controla ce date cu caracter personal doresc să partajeze cu serviciile online. În timp ce serviciile publice și anumite servicii private vor fi obligate să recunoască identitatea digitală europeană, datorită elementelor sale de securitate, recunoașterea acesteia devine atractivă pentru toți furnizorii de servicii privați pentru serviciile care necesită o autentificare strictă, creând astfel noi oportunități de afaceri.

Ce pot face cu noul portofel de identitate digitală europeană?

Veți putea să îl utilizați pentru a accesa servicii online atât publice, cât și private în UE, în special cele care necesită autentificarea strictă a utilizatorilor. Exemple în acest sens ar putea fi accesarea unui cont bancar sau solicitarea unui împrumut, depunerea declarațiilor fiscale, înscrierea la o universitate din țara dumneavoastră de origine sau din străinătate și multe alte lucruri pe care le faceți cu mijloacele dumneavoastră obișnuite de identificare.

În ce scop pot folosi portofelul meu de identitate digitală europeană?

Iată câteva exemple ale modului în care ar putea fi utilizat portofel de identitate digitală europeană după ce va fi pus în aplicare:

Utilizarea portofelului de identitate digitală: Peter a instalat un portofel digital personal pe telefonul său mobil. Portofelul a fost furnizat de țara sa de origine, cu garanția că i-a fost eliberat personal. Portofelul digital îi permite lui Peter să descarce, să stocheze și să utilizeze datele sale de bază cu caracter personal, un permis de conducere, o diplomă și un card bancar pe care obișnuia să le aibă cu el sub formă de carduri fizice în portofelul său fizic.

Dovedirea vârstei: Myra stă la coadă pentru a intra într-un club de noapte, iar agentul de securitate de la intrare îi cere cartea de identitate. În loc să arate cartea sa fizică de identitate, ea utilizează portofelul său de identitate digitală europeană. Agentul de securitate poate verifica faptul că vârsta sa este mai mare decât limita de vârstă legală, întrucât Myra poate alege să utilizeze portofelul său de identitate digitală pentru a-și confirma vârsta, fără a prezenta alte date cu caracter personal.

Închirierea unui autoturism la aeroport: Sarah obișnuia să stea la coadă la ghișeul pentru închirieri auto de la aeroport. Trebuia să aștepte ca societatea de închirieri auto să scaneze pașaportul sau cartea sa de identitate, permisul său de conducere, cartea sa de credit, înainte de a semna toate documentele. Prin utilizarea identității digitale, aceste operațiuni ar putea fi realizate fără ca Sarah să fie nevoită să aștepte la coadă și chiar înainte de sosirea sa. Sarah va putea să se ducă la parcare, să ia mașina și să meargă la hotel. Compania de închirieri auto poate fie să îi dea cheia în parcare, fie să permită demararea mașinii prin intermediul telefonului mobil.

Dovedirea identității pentru a utiliza un serviciu online: Kurt s-a mutat într-o nouă țară din motive profesionale. El trebuie să se înregistreze ca rezident în noua țară și poate utiliza în acest scop portofelul său de identitate digitală europeană. De asemenea, Kurt își poate folosi portofelul pentru face dovada identității sale pentru a utiliza diferite servicii online în noua sa țară de reședință, cum ar fi pentru a deschide un cont bancar, pentru a cumpăra o cartelă SIM pentru telefonul său mobil sau pentru a încheia un abonament de transport public.

Care este valoarea adăugată în comparație cu sistemul actual?

Portofelele de identitate digitală europeană vor fi stabilite pe baza identităților digitale de încredere furnizate de statele membre, îmbunătățind eficacitatea acestora, extinzând beneficiile acestora la sectorul privat și oferind portofele digitale personale care sunt sigure, gratuite, ușor de utilizat și care protejează datele cu caracter personal.

Pentru această inițiativă, Comisia se bazează pe cel mai avansat cadru juridic transfrontalier existent pentru identitățile digitale de încredere, inițiativa europeană privind identificarea electronică și serviciile de încredere (Regulamentul eIDAS).

Adoptat în 2014, acesta oferă baza pentru procedurile transfrontaliere de identificare electronică, autentificare și certificare a site-urilor web în cadrul UE. Cu toate acestea, regulamentul nu conține nicio obligație pentru statele membre de a furniza cetățenilor și întreprinderilor lor un sistem de identificare digitală care să permită accesul securizat la serviciile publice sau să asigure utilizarea acestora dincolo de frontierele UE. Acesta nu conține nici dispoziții privind utilizarea unei astfel de identificări pentru servicii private sau pentru dispozitive mobile. Acest lucru duce la discrepanțe între țări.

Unele țări oferă cetățenilor lor un sistem de identificare, în timp ce altele nu fac acest lucru și, atunci când îl fac, nu toate aceste sisteme pot fi utilizate la nivel transfrontalier. În prezent, 19 sisteme de identificare electronică notificate sunt utilizate de 14 state membre, acoperind aproape 60 % din populația UE-27, dar gradul de utilizare a acestor sisteme este scăzut, sunt greu de folosit, iar utilizarea lor comercială este limitată.

Pandemia de COVID-19 și trecerea la utilizarea serviciilor digitale au arătat că există limitări care trebuie remediate urgent.

Ce se întâmplă cu identificarea mea electronică existentă? Trebuie să trec printr-o altă procedură de înregistrare?

Nu. Portofelele de identitate digitală europeană se vor baza pe sistemele naționale care există deja în unele state membre. În prezent, nu toate persoanele care locuiesc în UE au acces la un mijloc de identificare digitală.

Cum pot obține un portofel de identitate digitală europeană?

Statele membre vor oferi portofelul cetățenilor și rezidenților lor la nivel național. Toată lumea va putea să descarce, să instaleze și să utilizeze portofelul de identitate digitală europeană pe telefonul său inteligent sau pe un alt dispozitiv personal.

Cum vor fi garantate securitatea, protecția vieții private și protecția datelor cu caracter personal?

Propunerea prevede un nivel ridicat de securitate. Comisia va propune, de comun acord cu statele membre, standardele, specificațiile tehnice și aspectele operaționale menite să garanteze că portofelele de identitate digitală ale statelor membre prezintă cele mai înalte niveluri de securitate. Statele membre își vor certifica portofelele pentru a garanta că respectă aceste cerințe. Partajarea online a datelor cu caracter personal nu va fi posibilă decât dacă cetățeanul alege să partajeze informațiile respective.

Va oferi Comisia o identitate digitală europeană unică pentru a înlocui identitățile digitale naționale?

Nu. Acesta nu este obiectivul regulamentului. Identitățile digitale vor continua să fie furnizate de statele membre. Cadrul pentru identitatea digitală europeană se sprijină pe această bază și extinde funcționalitățile și posibilitățile de utilizare ale identificărilor electronice naționale prin intermediul unui portofel digital personal.

Cum vă veți asigura că sistemele sunt interoperabile, mai precis că funcționează în diferite state membre?

Comisia va propune, de comun acord cu statele membre, standardele, specificațiile tehnice și aspectele operaționale prin intermediul unui act de punere în aplicare.

Când voi putea utiliza acest portofel digital personal?

Statele membre ar trebui să emită noile portofelele de identitate digitală europeană la un an de la intrarea în vigoare a acestui nou regulament.

Care este scopul setului de instrumente comun propus împreună cu cadrul pentru identitatea digitală europeană?

Pandemia de COVID-19 a intensificat necesitatea unor servicii digitale eficace și ușor de utilizat în întreaga UE. Nu este timp de pierdut. Este esențial ca statele membre să înceapă imediat să colaboreze cu Comisia și cu sectorul privat pentru a pregăti punerea în aplicare a cadrului pentru identitatea digitală europeană. O cooperare strânsă va fi organizată chiar din prima zi a adoptării propunerii de către Comisie, pentru a discuta punerea în aplicare tehnică și pentru a defini standarde comune.

Care este calendarul pentru elaborarea, adoptarea și punerea în aplicare a setului de instrumente?

Vor începe imediat lucrările în vederea ajungerii la un acord cu statele membre cu privire la calea de urmat. Obiectivul este ca, până în septembrie 2022, statele membre, în strânsă cooperare cu Comisia, să convină asupra setului de instrumente pentru punerea în aplicare a cadrului pentru identitatea digitală europeană. Se preconizează publicarea de către Comisie a setului de instrumente în octombrie 2022. Odată ce cadrul tehnic a fost convenit, acesta va putea fi testat în cadrul unor proiecte-pilot.

Sursa: Comisia Europeana