Cercetări recente ne ajută la înțelegerea modului în care bolile și stările corporale influențează in general bunăstarea noastră subiectivă

Un grup de cercetători finlandezi de la Universitatea din Turku, Universitatea din Tampere și Universitatea Aalto a cartografiat organizarea sentimentelor conștiente umane și le-a găsit să se integreze în cinci categorii majore: emoții pozitive, emoții negative, funcții cognitive, stări somatice și boli.

Oamenii trăiesc în permanență un flux continuu de sentimente subiective, care este întrerupt numai în timpul somnului și a inconștienței profunde. Cercetările finlandeze arată modul în care sentimentele subiective se caracterizează în cinci categorii majore: emoții pozitive, emoții negative, funcții cognitive, stări somatice și boli. Toate aceste sentimente erau impregnate cu senzații coporale puternice.

– Aceste rezultate arată că sentimentele conștiente provin din feedback-ul corporal. Deși conștiința apare din cauza funcției creierului și ne confruntăm conștiința noastră de a fi „adăpostită” în creier, feedback-ul fizic contribuie semnificativ la o mare varietate de sentimente subiective, afirma profesorul asociat Lauri Nummenmaa de la Centrul PET Turku.

Potrivit cercetătorilor, emoțiile își impregneaza toate sentimentele plăcute sau neplăcute. Este posibil ca, în timpul evoluției, conștiința a apărut inițial pentru a informa organismele și ceilalți despre deteriorarea și bunăstarea țesuturilor. Această evoluție ar fi unul din pavajul apariției limbajului, a gândirii și a raționamentului.

– Bunăstarea subiectivă este un determinant important al prosperității noastre, iar durerea și emoțiile negative sunt strâns legate de mai multe boli somatice și psihologice. Constatările noastre ajută la înțelegerea modului în care bolile și stările corporale influențează, în general, bunăstarea noastră subiectivă. Foarte important, ele demonstrează și întruparea puternică a stărilor cognitive și emoționale, spune Nummenmaa.

Studiul a fost realizat sub forma unui chestionar online, la care au participat peste 1.000 de persoane. Participantii au evaluat mai intai un total de 100 de stari de senzatie in ceea ce priveste cat de mult sunt experimentati in corp si minte si cum sunt emotionali si controlati. Apoi, ei au evaluat, de asemenea, cât de asemănătoare sunt sentimentele față de celălalt și de unde se simt în corp.

Cercetarea a fost finanțată de Consiliul European pentru Cercetare (ERC) și de Academia din Finlanda.

Rezultatele au fost publicate in data de 28 august 2018 de către Academia Națională de Științe în jurnalul său Proceedings of the National Academy of Sciences din Statele Unite ale Americii (PNAS).

Sursa: University of Turku