Un nou fond de pensii paneuropean va facilita mobilitatea cercetatorilor

Mobilitatea cercetătorilor în Europa a primit astăzi un nou impuls odată cu lansarea unui consorțiu care urmărește să instituie un nou regim de pensii paneuropean. Inițiativa RESAVER, odată pusă în practică, va facilita condițiile pentru ca cercetătorii să-și schimbe locul de muncă într-o altă țară, fără să se mai preocupe de păstrarea dreptului lor la pensii suplimentare.

resaverConsorțiul intenționează să instituie regimul de pensii în 2015. Noul regim va permite cercetătorilor să rămână afiliați aceluiași fond de pensii, chiar și atunci când își schimbă locul de muncă într-o altă țară. Comisia Europeană va suporta costurile inițiale prin intermediul unui contract-cadru valabil patru ani, care va fi atribuit înainte de sfârșitul anului 2014.

Consorțiul va funcționa ca o asociație internațională non-profit înregistrată în Belgia. Membrii fondatori sunt: Universitatea central-europeană din Budapesta, Consorțiul infrastructurii de cercetare central-europene (CERIC-ERIC), Elettra – Sincrotrone Trieste S.C.p.A, Fondazione Edmund Mach, Institutul italian pentru tehnologie, Universitatea tehnică din Viena și Asociația universităților din Țările de Jos (VSNU).

Comisarul european pentru cercetare, inovare și știință, Máire Geoghegan-Quinn, a declarat: „Am depus multe eforturi pentru a stimula libera circulație a cunoștințelor în Europa. Programul nostru Orizont 2020, susținut prin fonduri în valoare de 80 de miliarde de euro, a fost creat în acest scop. Pensiile reprezintă un obstacol major în calea liberei circulații, dar astăzi, obstacolul respectiv a început să se fărâmițeze. Încurajez puternic organizațiile de cercetare din întreaga Europă să se alăture consorțiului.”

Prin participarea la RESAVER, angajatorii vor fi în măsură să contribuie la singur regim de pensii. Acesta va fi un regim foarte flexibil de produse de economisire pentru pensie, care corespunde necesităților specifice ale comunității de cercetare, fiind în măsură să realizeze:

  • comasarea transfrontalieră a fondurilor de pensii;

  • continuitatea acumulării drepturilor de pensie, în condițiile în care profesioniștii lucrează în diverse organizații și țări pe parcursul carierei lor;

  • cheltuieli administrative mai mici (și, prin urmare, îmbunătățirea drepturilor de pensie ale membrilor) prin efectul economiei de scară;

  • o soluție paneuropeană de comasare a riscului.

Fondul va contribui la definitivarea Spațiului european de cercetare (SEC), care reprezintă o adevărată „piață unică pentru cercetare”. Al doilea raport privind progresele SEC, publicat la 16 septembrie 2014 (IP/14/1003), a confirmat faptul că mobilitatea cercetătorilor are beneficii importante. De exemplu, impactul asupra cercetării realizat de cercetătorii care și-au schimbat locul de muncă într-o altă țară este cu aproape 20 % mai mare decât al celor care au rămas să lucreze în țara lor. Primii generează mai multe cunoștințe, care, la rândul lor, generează beneficii mai mari pentru economie.

Context

Mobilitatea cercetătorilor este un factor determinant al excelenței în cercetare. Cu toate acestea, cercetătorii se confruntă în prezent cu o mulțime de dificultăți în a-și păstra drepturile la pensii suplimentare atunci când își schimbă locul de muncă într-o altă țară. Pentru a rezolva această problemă, Comisia Europeană a realizat, în 2010, un studiu având ca obiect fezabilitatea unui regim de pensii paneuropean dedicat cercetătorilor. În urma studiului de fezabilitate, Direcția Generală Cercetare și Inovare din cadrul Comisiei a invitat un grup de angajatori și de reprezentanți ai angajatorilor interesați să pregătească condițiile pentru instituirea a ceea ce a devenit ulterior cunoscut sub denumirea „Instrument de economisire pentru pensie al instituțiilor de cercetare europene” (Retirement Savings Vehicle for European Research Institutions – RESAVER.

Inițiativa a fost desemnată ca fiind o prioritate în Comunicarea privind SEC, ediția 2012, în care Comisia Europeană s-a angajat să „sprijine părțile interesate în crearea unui fond sau a unor fonduri paneuropene de pensii suplimentare pentru cercetători”.

Pentru mai multe informații

Pagina de internet dedicată RESAVER din site-ul EURAXESS

Raportul privind progresele SEC, ediția 2014

Sursa: Comisia Europeana