Curtea de Conturi Europeana verifica progresele inregistrate în directia crearii unei piete unice pentru fondurile de investitii

Curtea de Conturi Europeană a lansat un audit pentru a evalua progresele înregistrate de UE în direcția creării unei piețe unice pentru fondurile de investiții. Ea va examina dacă ansamblul de norme în constantă evoluție este adecvat scopului, precum și dacă UE a promovat practici comune în materie de supraveghere în rândul statelor membre și dacă a atenuat în mod eficace riscurile pentru investitori, pentru piețe și pentru stabilitatea financiară. În analiza preliminară de audit publicată astăzi, Curtea atrage de asemenea atenția asupra vulnerabilităților potențiale ale sectorului și asupra riscurilor care există pentru stabilitatea financiară. De exemplu, în contextul pandemiei de COVID-19, în martie 2020, ieșirile masive de capital din fondurile de investiții au cauzat tulburări pe piețele financiare.

„Într-o perioadă în care ratele dobânzilor sunt foarte scăzute, este deosebit de important să fie protejați consumatorii care doresc să obțină un randament pentru economiile lor, la fel cum este important să se asigure stabilitatea financiară”, a declarat domnul Rimantas Šadžius, membrul Curții care conduce acest audit. „În cadrul auditului, Curtea va verifica dacă UE a creat o piață unică eficace pentru toate tipurile de fonduri de investiții, piață care să servească atât interesele investitorilor, cât și pe cele ale întreprinderilor.”

Fondurile de investiții contribuie la asigurarea unei alocări de capital eficiente din punctul de vedere al costurilor către întreprinderi și oferă investitorilor randamente potențial ridicate, superioare ratelor oferite de bănci. Ele constituie cel mai important sector de intermediere financiară nebancară din punctul de vedere al valorii activelor și se împart în două categorii principale, în funcție de tipul de investitori cărora le sunt destinate: investitorii de retail (de exemplu, fondurile de obligațiuni) și investitorii profesionali (de exemplu, fondurile de hedging).

În septembrie 2020, valoarea netă a activelor aferente unui număr de aproximativ 64 000 de fonduri de investiții domiciliate în Europa se ridica la aproximativ 17,6 mii de miliarde euro, ceea ce reprezintă o creștere de peste 10 mii de miliarde de euro față de 2009. Aproape două treimi din activele nete ale fondurilor europene de investiții sunt deținute de gospodării, fie direct, fie prin intermediul societăților de asigurări și al fondurilor de pensii, ceea ce explică de ce este atât de importantă protecția consumatorilor.

UE a intensificat treptat reglementarea acestui sector, în special după criza financiară din 2008. Cu toate acestea, în ciuda eforturilor sale de a dezvolta piața unică și a faptului că fondurile domiciliate în UE, indiferent dacă sunt destinate investitorilor de retail sau investitorilor profesionali, beneficiază de un „pașaport european” care permite comercializarea fondurilor în întreaga UE, sectorul fondurilor de investiții rămâne concentrat în câteva state membre. În 2020, peste 80 % din totalul activelor nete administrate erau deținute în Luxemburg (4,7 mii de miliarde de euro), în Irlanda (3,1 mii de miliarde de euro), în Germania (2,4 mii de miliarde de euro) și în Franța (2 mii de miliarde de euro), în timp ce peste jumătate din totalul activelor nete ale investitorilor de retail (așa-numitele fonduri OPCVM) erau domiciliate în Luxemburg sau în Irlanda. În plus, nu cu mult timp în urmă, în 2018, aproximativ 70 % din totalul activelor administrate în Uniune erau deținute de fonduri autorizate sau înregistrate pentru distribuție într-un singur stat membru. Întrucât numeroase norme sunt stabilite la nivelul statelor membre, pot exista diferențe semnificative de reglementare între acestea.

Informații generale
Fondurile de investiții sunt create cu scopul de a pune în comun capitaluri și de a le investi prin intermediul unui portofoliu de active precum acțiuni, obligațiuni și bunuri imobiliare. Ele joacă un rol important în uniunea piețelor de capital, inițiativa emblematică a UE care urmărește să permită libera circulație a investițiilor și a banilor din economii în întreaga Uniune. Reglementările UE urmăresc să creeze o piață unică competitivă pentru societățile de administrare a fondurilor, cu scopul de a le oferi investitorilor o gamă mai largă de produse în care pot avea încredere și de a reduce tarifele.

Pentru mai multe detalii, a se vedea analiza preliminară de audit intitulată A single market for investment funds – ensuring investor protection and financial stability (O piață unică pentru fondurile de investiții – asigurarea protecției investitorilor și a stabilității financiare), disponibilă în limba engleză la adresa eca.europa.eu.

Sursa: ECA