Pharma in mediul inconjurator

Comisia Europeană a adoptat o comunicare care prezintă un set de acțiuni care abordează provocările multiple pe care le prezintă eliberarea produselor farmaceutice pentru mediu.

Abordarea strategică a produselor farmaceutice în mediu” pe care Comisia o prezintă astăzi, identifică șase domenii de acțiune referitoare la toate etapele din ciclul de viață farmaceutic, unde pot fi făcute îmbunătățiri. Textul se referă la produsele farmaceutice, atât pentru uz uman, cât și pentru uz veterinar. Domeniile acoperă toate etapele ciclului de viață al produselor farmaceutice, de la proiectare și producție până la eliminare și gestionarea deșeurilor, în conformitate cu principiile documentului de lucru al Comisiei privind produsele durabile într-o economie circulară. Cele șase domenii identificate includ acțiuni de sensibilizare și de promovare a utilizării prudente, îmbunătățirea instruirii și evaluării riscurilor, colectarea datelor de monitorizare, stimularea „designului verde”, reducerea emisiilor din fabricație, reducerea deșeurilor și îmbunătățirea tratării apelor reziduale.

Karmenu Vella – Afaceri și Pescuit: „Majoritatea dintre noi au avut motive să luăm o formă de medicină în viața noastră și suntem norocoși că putem fi ajutați în acest fel. De asemenea, produsele farmaceutice sunt esențiale pentru asigurarea sănătății animalelor. Mulți dintre noi nu sunt totuși conștienți de faptul că o parte din ceea ce este consumat se termină în mediul înconjurător care are efect asupra vieții sălbatice, cum ar fi peștele din râurile noastre. Trebuie să reducem intrarea produselor farmaceutice în râurile și solurile noastre în beneficiul nostru și pentru a proteja mediul sălbatic și mediul înconjurător „.

Vytenis Andriukaitis, comisarul pentru sănătate și siguranță alimentară a adăugat:” Este esențial ca medicamentele să fie sigure și eficiente pentru sănătatea noastră, totuși ar trebui să fim conștienți de impactul asupra mediului pe care îl pot avea. Bacteriile rezistente la medicamente sunt una dintre principalele amenințări la adresa sănătății la nivel mondial, prin urmare, în lupta noastră împotriva rezistenței antimicrobiene, toată lumea beneficiază nu numai de utilizarea prudentă a medicamentelor, ci și de un sistem bine gândit de producție și eliminare. Este timpul pentru noi să atragem atenția colectivă asupra riscurilor antimicrobiene pentru mediul înconjurător. Această comunicare identifică domenii în care este necesară o acțiune și ne servește ca o piatră de temelie pentru discuțiile noastre viitoare.

„Farmaceuticele aruncate în mediu s-au dovedit a prezenta un risc pentru pești sau alte specii sălbatice, de exemplu prin afectarea capacității lor de reproducere, comportamentul lor în moduri care pun în pericol supraviețuirea lor sau prin efecte toxice directe. În plus, medicamentele dispuse incorect pot contribui la problema serioasă de rezistență antimicrobiană. Sensibilizarea sporită a determinat investigații suplimentare, precum și solicitări și propuneri de măsuri pentru reducerea emisiilor în mediu, în special în apă, dar și în sol.

Comunicarea de astăzi pune accentul pe schimbul de bune practici, cooperarea la nivel internațional și îmbunătățirea înțelegerea riscurilor. Acest lucru este crucial în contextul abordării rezistenței antimicrobiene, o problemă care crește pe plan mondial. Mai multe acțiuni în abordarea strategică au ca scop să contribuie la realizarea obiectivelor Planului european de acțiune în domeniul sănătății împotriva rezistenței antimicrobiene (AMR). Planul de acțiune subliniază necesitatea unei abordări bazate pe o sănătate, ținând seama de interconexiunile dintre sănătatea umană și animală și mediul înconjurător.

Comisia va urmări acțiunile stabilite în comunicare și invită statele membre și alte părți interesate si să ia măsuri. Farmaceuticele se găsesc în apele de suprafață și subterane din Europa care sunt utilizate pentru producția de irigare și apă potabilă și care sunt esențiale pentru viața sălbatică. Conștientizarea a crescut în ultimii ani în ceea ce privește posibilele riscuri din partea produselor farmaceutice în mediul înconjurător, însă, până în prezent, cunoașterea și politica activă de reducere a riscurilor sunt încă limitate doar la anumite părți ale UE. Scopul abordării strategice a medicamentelor în mediul înconjurător, care a fost prezentat astăzi, este de a atrage atenția asupra acestor riscuri.

În 2013, UE a adoptat o legislație prin care solicită Comisiei să dezvolte o abordare strategică a produselor farmaceutice în mediul înconjurător, inclusiv propuneri de măsuri, după caz, pentru a aborda eventualele efecte. Abordarea strategică a fost elaborată ținând seama de informațiile colectate prin intermediul a două studii științifice, precum și de alte informații colectate de la statele membre ale UE, de la alte părți interesate și de la surse de cercetare. Cel de-al doilea studiu a inclus o analiză a rezultatelor consultării publice și a părților interesate cu privire la opțiunile de includere posibilă în abordarea.

Pentru mai multe informații

MEMO – Întrebări și răspunsuri privind Comunicarea

Comunicarea Comisiei privind o abordare strategică a produselor farmaceutice în mediu

Studiu de susținere: abordare strategică a produselor farmaceutice în mediu

Sursă: Comisia Europeană

Această intrare a fost publicată în Reports și etichetată . Pune legătura în semnele de carte.