Proportia femeilor in ocupatiile manageriale

Aproape 9,4 milioane de persoane dețin o poziție managerială în Uniunea Europeană (UE): 6,0 milioane de bărbați (64% dintre toți managerii) și 3,4 milioane femei (36%).

În plus, femeile reprezintă puțin peste un sfert din membrii consiliului de administrație publică companiile listate în UE (27%) și mai puțin de o cincime din directorii executivi (17%) în 2018. Cu alte cuvinte, deși reprezintă aproape jumătate din numărul total de salariați din UE, femeile continuă să fie slab reprezentate printre manageri.

Managerii sunt în majoritate femei numai în Letonia

Cea mai mare pondere a femeilor în funcțiile de conducere este înregistrată în Letonia (56%), singurul stat membru în care femeile reprezintă majoritatea (56%) în această ocupație. Este urmată de Bulgaria și Estonia (ambele 49%), Polonia și Slovenia (47%), Ungaria (43%), Lituania și Suedia (ambele 42%), Irlanda (41%) și Slovacia (40%).

La finalul clasamentului, femeile reprezinta mai putin de o treime din manageri din Luxemburg (15%), urmat de Cipru (23%), Cehia, Danemarca, Italia si Olanda (toate 29%), Germania (30% ), precum și Grecia și Austria (ambele 32%). La nivelul UE, aproximativ o treime (36%) de manageri sunt femei.

Această cotă a rămas stabilă încă din 2012

Cea mai mare pondere a membrilor consiliului feminin în Franța

Cea mai mare pondere a membrilor consiliului de administrație în cele mai mari societăți cotate la bursă este înregistrată în Franța (44%), urmată de Italia și Suedia (36%), Finlanda (35%) și Germania (8%), Greciab (9%), Malta (10%), Cipru, Lituania și România (toate 11%). , Luxemburg (13%), Cehia (14%), Bulgaria și Ungaria (15%), Croația (17%), precum și Irlanda (19%). membrii consiliului sunt femei.

În ultimii cinci ani, această cotă a crescut cu 9 puncte procentuale (18% în 2013).

Cea mai mare pondere a directorilor executivi de sex feminin o regasim in Lituania

În țările UE, femeile reprezintă peste un sfert de directori executivi din cele mai mari companii listate în Lituania (28%), urmate de Bulgaria și Letonia (ambele 27%), precum și din România (25%).

La celălalt capăt al clasamanetului, cea mai mică pondere a directorilor de sex feminin este înregistrată în Austria (5%), Cehia (6%), Italia (9%), Portugalia (10%), Danemarca (11% Ungaria și Polonia (toate 13%), Belgia, Germania și Spania (toate 14%), iar în Cipru (15%).

La nivelul UE, mai puțin de o cincime (17%) de directori executivi sunt femei, cu 5 puncte procentuale față de cinci ani în urmă (12% în 2013).

Informații geografice

Uniunea Europeană (UE) include Belgia, Bulgaria, Cehia, Danemarca, Germania, Estonia, Irlanda, Grecia, Spania, Franța, Croația, Italia, Cipru, Letonia, Lituania, Luxemburg, , Portugalia, România, Slovenia, Slovacia, Finlanda, Suedia și Regatul Unit.

Metodele și definițiile

Ancheta Forței de Muncă (LFS) este un sondaj mare între gospodăriile private.

Datele privind AFM se referă la populația rezidentă, cu vârsta cuprinsă între 15 și 64 de ani, și, prin urmare, rezultatele AFM se referă la persoanele care locuiesc în țară, indiferent de țara în care aceștia lucrează. Această diferență poate fi semnificativă în țările cu fluxuri transfrontaliere mari. Pentru informații suplimentare, consultați publicația Eurostat EU-LFS. Rezultatele anuale prezentate în acest comunicat de presă sunt calculate ca medie a rezultatelor trimestriale. Pozițiile manageriale sunt definite în conformitate cu Clasificarea Internațională Standard a Ocupațiilor (ISCO-08), care este gestionată de Organizația Internațională a Muncii (ILO). Managerii planifică, direcționează, coordonează și evaluează activitățile generale ale întreprinderilor, guvernelor și altor organizații sau ale unităților organizaționale din cadrul acestora și formulează și revizuiesc politicile, legile, regulile și reglementările. Sursa datelor este membrii LFS.

Executivii care acoperă toți membrii celui mai înalt organism decizional din fiecare companie (adică președintele, directorii neexecutivi, directorii executivi și reprezentanții angajaților, acolo unde sunt prezenți). Cel mai înalt organism decizional este, de obicei, numit consiliul de supraveghere (în cazul unui sistem de guvernare pe două niveluri) sau consiliul de administrație (într-un sistem unitar).

Executantii se referă la directorii executivi ai celor două organe decizionale cele mai mari (maxim 50) companii înregistrate la nivel național, listate la bursa națională. Cele două organe decizionale cele mai înalte sunt denumite de obicei consiliul de supraveghere și consiliul de administrație (în cazul unui sistem de guvernanță pe două niveluri) și consiliul de administrație și comitetul executiv / de conducere (într-un sistem unitar). Sursa datelor privind directorii de sex feminin este Institutul European pentru Egalitatea de Gen (EIGE).

Datele acoperă toate persoanele care ocupă poziții specifice în unitățile organizaționale incluse. Societățile cotate la bursă înseamnă că acțiunile societății sunt tranzacționate la bursă. Cele mai mari companii sunt considerate membrii (maxim 50) din indicele primar albastru, care este un indice menținut de bursă și acoperă cele mai mari companii prin capitalizare de piață și / sau tranzacții de piață. Sunt luate în considerare numai societățile înregistrate în țara în cauză. Sursa datelor despre membrii consiliului de administrație al femeilor din cele mai mari companii publice este Institutul European pentru Egalitatea de Gen (EIGE). Datele acoperă toate persoanele care ocupă posturi specificate în unitățile organizaționale acoperite.

Mai multe informatii
Eurostat website section dedicated to gender based indicators
Eurostat database on gender equality
Eurostat news article on women in national parliaments and governments, women in science, and gender employment gap
Eurostat Statistics Explained article on gender statistics
Themes in the Spotlight page with a set of EU and country infographics and an interactive visualisation on statistics
The European Institute for Gender Equality (EIGE) database
The UN website dedicated to the International Women’s Day