(Română) Noi tehnologii pentru Perfectionari in Tehnica Omuciderii

Sorry, this entry is only available in Romanian. For the sake of viewer convenience, the content is shown below in the alternative language. You may click the link to switch the active language.

Recent (august 2020) Editura Militară a publicat o lucrare cel puțin inedită: „Perfecționări în tehnica omuciderii. Îmbunătățirea armamentelor de foc portative și muniției eferente” (vol.1).

Această carte este rodul muncii unui mic colectiv de autori format din persoane cu pregătire pluridisciplinară:

  • Andreea Florina Radu, actualmente în cadrul Ministerului Afacerilor Interne, dar cu o vastă experiență profesională în domeniul politicii și relațiilor externe;
  • Daniela Georgiana Golea, cu pregătirea de bază în domeniul economiei și a managementului, actualmente doctorand în cadrul Academiei Naționale de Informații, desfășurând activitate de cercetare în domeniul managementului securității naționale;
  • Cosmin Vasile Țenu, inginer mecanic ca pregătire de bază, dar și master în securitate și apărare (Universitatea Națională de Apărare, București) și absolvent al Colegiului Național de Apărare din București, cu pregătire în domeniul conducerii politice a forțelor armate; în fine, echipa aceasta a fost completată cu
  • Lucian Ștefan Cozma, persoană policalificată și posedând o variată experiență, jurist (licențiat în București), fizician (Măgurele) cu două specializări, fost pilot/parașutist sportiv.

Abordând problema omuciderii, mai mult din perspectivă tehnică decât juridică, autorii sus-menționați au prezentat în lucrarea lor o serie de posibile (și prognozate) evoluții tehnologice ale armamentelor de foc și muniției acestora, pentru viitorul apropiat și mediu. Astfel, cercetătorii menționați mai devreme au intuit dezvoltarea în viitorul apropiat a muniției autopropulsate de calibru relativ mic, prezentând numeroase argumente științifice în acest sens, precum și exemple concrete de realizare a unor astfel de muniții. Totodată, ei au făcut și un scurt parcurs istoric al evoluției tehnologice specifice armelor de foc sau/și muniției acestora, prezentând cititorului maniera în care s-a produs această evoluție și cerințele care au impus-o. În final, căutând să preconizeze maniera în care ar putea evolua tehnologia armamentelor de foc într-un viitor previzibil.

Lucrarea este bogat ilustrată și prezintă o densitate mare de date și informații, ceea ce induce nevoia de a lectura atent, fără grabă. În ciuda acestei dificultăți de lecturare, cartea respectivă este accesibilă publicului larg prin felul în care este organizată, ca și prin conținutul său divers și prezentat de o manieră cât mai inteligibilă. Acest prim volum nu face decât să ne stârnească surpriza și curiozitatea, mai ales că armamentele prezentate sunt în cea mai mare parte din cazuri, atipice, originale.

Următoarele două volume (preconizate) ar urma să ne prezinte tehnologii cu totul noi destinate armamentelor: bazate pe utilizarea energiei electrice sau/și electromagnetice, energiei sonice, energiei undelor de șoc dirijate etc. De asemenea, este așteptată prezentarea armamentelor hibride și a celor neconvenționale dar făcând parte din categoria non-NBC (nuclear/biologic/chimic).

Așteptăm cu mare interes următoarele două volume și-i invităm pe toți cei interesați de tehnică militară să caute volumul recent publicat de Editura Militară.