Sprijinul acordat de UE pentru investiții productive în întreprinderi necesită punerea unui accent mai mare pe durabilitate, arată Curtea de Conturi Europeană

După cum se arată într-un nou raport publicat de Curtea de Conturi Europeană, în gestionarea sprijinului acordat de UE, în cadrul dezvoltării regionale, pentru investiții productive în întreprinderile europene în perioada 2000-2013, nu s-a pus un accent suficient pe durabilitatea rezultatelor. Auditorii au concluzionat că rezultatele pentru aproximativ un proiect din cinci nu au durat și după finalizarea acestora ori s-au menținut doar parțial după finalizare, în principal din cauza faptului că nu s-a pus un accent suficient pe aspectul durabilității în cadrul gestionării sprijinului.

Fondul european de dezvoltare regională contribuie la finanțarea de investiții productive în capital sau în active pentru a se crea și garanta locuri de muncă sustenabile, prin măsuri care încurajează și dezvoltarea locală și regională. Peste 75 de miliarde de euro au fost alocați în acest scop în perioada 2000-2013 și peste 68 de miliarde de euro sunt planificați pentru perioada 2014-2020.

Auditorii au evaluat dacă această finanțare fusese gestionată astfel încât să se asigure durabilitatea realizărilor și a rezultatelor și au urmărit să identifice principalii factori care au un impact asupra durabilității. Curtea a examinat 41 de proiecte de investiții productive finalizate și cofinanțate în perioada 2000-2013 în Austria, Republica Cehă, Germania, Italia și Polonia.

Auditorii au constatat că cerințele privind durabilitatea prevăzute de legislația UE au fost îndeplinite în toate regiunile în care s-a desfășurat auditul. Mai mult, proiectele auditate au reușit, în general, să obțină, conform planificării, realizările scontate și, în majoritatea cazurilor, activele achiziționate și alte realizări existau în continuare și se aflau în uz. În numeroase cazuri însă, nu s-au obținut rezultate de durată. „Majoritatea proiectelor examinate generaseră rezultatele directe preconizate, în cea mai mare parte în legătură cu crearea de locuri de muncă, cu îmbunătățirea accesului la finanțare și la împrumuturi și cu creșterea producției și a productivității, însă, pentru o cincime din proiectele auditate, rezultatele obținute până la momentul finalizării acestora nu s-au menținut și ulterior”, a declarat domnul Ladislav Balko, membrul Curții de Conturi Europene responsabil de acest raport.

În plus, pentru aproape jumătate din proiectele auditate, nu s-a putut evalua situația durabilității la finalul perioadei legale de durabilitate, deoarece informațiile necesare nu fuseseră întotdeauna colectate în cursul implementării proiectelor și nici ulterior și/sau deoarece documentele relevante nu mai erau disponibile în arhivă la momentul auditului.

În câteva cazuri, faptul că rezultatele nu erau durabile se datora unor factori aflați în mod evident în afara controlului autorităților și al beneficiarilor, cum ar fi criza economică de după 2007-2008 sau modificări ale legislației naționale. În mod frecvent însă, aceste situații erau cauzate de deficiențe în materie de gestiune, precum lipsa unui accent suficient pe aspectul durabilității la nivel de planificare strategică, de caracterul precar al procedurilor de selecție a proiectelor, de monitorizare și de raportare, precum și de neaplicarea în mod consecvent de către autorități a măsurilor corective în cazul neîndeplinirii țintelor preconizate.

Auditorii observă că o serie de îmbunătățiri în acest sens au fost introduse de cadrul de reglementare pentru perioada 2014-2020. Cu toate acestea, sunt necesare acțiuni suplimentare pentru a se asigura durabilitatea rezultatelor în perioada de programare curentă și pentru a se îmbunătăți conceperea programelor sub acest aspect pentru perioada de după 2020.

Curtea formulează următoarele recomandări în atenția statelor membre:

• să promoveze atingerea unor rezultate durabile prin punerea unui accent sporit pe identificarea și pe combaterea riscurilor și prin realizarea unei mai bune analize a nevoilor diferitelor tipuri de întreprinderi;
• să își îmbunătățească procedurile și criteriile de selecție, precum și procedurile de monitorizare și de raportare;
• să stabilească măsuri corective clare, în corelație cu atingerea țintelor urmărite la nivel de proiect (acolo unde există stabilite astfel de ținte), măsuri pe care să le aplice în mod consecvent.

Comisia ar trebui:

• să acorde o atenție specială modului în care statele membre abordează durabilitatea rezultatelor proiectelor în
cursul procesului de aprobare a programelor operaționale;
• să se asigure că statele membre aplică în mod consecvent măsuri corective clare, inclusiv mecanisme de recuperare, ori de câte ori proiectele nu respectă cerințele legale de la nivelul UE privind durabilitatea.

În plus, Comisia și statele membre ar trebui să se asigure că evaluările examinează într-un mod mai sistematic durabilitatea rezultatelor obținute de proiecte, în vederea unei mai bune pregătiri a viitoarelor scheme de sprijin din partea UE pentru întreprinderi.

Scopul acestui comunicat de presă este să prezinte mesajele principale ale raportului special adoptat de Curtea de Conturi Europeană. Textul integral al raportului este disponibil la adresa www.eca.europa.eu.