Comertul electronic ramane vulnerabil la eludarea platii TVA-ului si a taxelor vamale

Potrivit unui nou raport al Curții de Conturi Europene, multe dintre provocările existente în ceea ce privește colectarea sumelor corecte aferente TVA-ului și taxelor vamale legate de comerțul electronic nu au fost încă soluționate. În special, controalele efectuate de UE nu sunt suficiente pentru a preveni frauda și a detecta abuzurile, iar asigurarea respectării normelor în materie de colectare nu este încă eficace. Cu toate acestea, evoluțiile recente și noile dispoziții pentru 2021 remediază unele dintre deficiențele identificate, arată Curtea.

În UE, Comisia Europeană este responsabilă pentru stabilirea politicii vamale și a celei fiscale, precum și pentru elaborarea strategiilor și a legislației în aceste domenii. La fel ca pentru orice alte bunuri și servicii, statele membre colectează TVA și taxe vamale și în cazul tranzacțiilor transfrontaliere de comerț electronic. Prin însăși natura sa, comerțul electronic este în mod special expus la nereguli în această privință.

Auditorii Curții au evaluat dacă Comisia instituise un cadru de reglementare și de control adecvat pentru comerțul electronic, precum și dacă măsurile de control luate de statele membre asigurau colectarea integrală a TVA-ului și a taxelor vamale datorate pentru bunurile și serviciile comercializate pe internet. Curtea a ținut seama, de asemenea, de impactul probabil al modificărilor legislative pe care le va aduce pachetul de măsuri privind TVA-ul pentru comerțul electronic, care va intra în vigoare în 2021.

„Orice deficit care apare în legătură cu colectarea TVA-ului și a taxelor vamale afectează bugetele statelor membre și bugetul UE”, a declarat doamna Ildikó Gáll-Pelcz, membra Curții de Conturi Europene responsabilă de acest raport. „Comerțul electronic este în mod special expus la abuzuri și vulnerabilitatea acestuia la nereguli și la fraudă nu a fost încă pe deplin atenuată.”

Cooperarea internațională este esențială pentru a se asigura colectarea în integralitate a veniturilor datorate pentru comerțul electronic. Curtea observă însă că mecanismele existente nu sunt exploatate pe deplin și că schimburile de informații între statele membre și cu țările terțe sunt insuficiente. În plus, asigurarea respectării normelor în materie de colectare a TVA-ului și a taxelor vamale nu este eficace, subliniază Curtea. Statele membre nu sunt în măsură să furnizeze estimări riguroase comune privind deficitul de încasare a TVA-ului, adică diferența dintre cuantumul care ar trebui să fie colectat și cuantumul colectat efectiv. Per ansamblu, autoritățile fiscale nu pot garanta că cuantumul corect de TVA este plătit în timp util statului membru căruia îi revine.

Auditorii Curții atrag, de asemenea, atenția asupra lipsei unor controale eficace în ceea ce privește comerțul electronic transfrontalier. Verificările efectuate de autoritățile fiscale naționale sunt deficitare și activitățile de monitorizare desfășurate de Comisie sunt insuficiente, semnalează aceștia. De exemplu, UE nu este în măsură să prevină abuzuri precum subevaluarea deliberată a bunurilor, care sunt declarate cu valori situate sub pragurile stabilite pentru scutirile de TVA și/sau de taxe vamale.

În ceea ce privește noile dispoziții care vor intra în vigoare în 2021, Curtea ia notă de existența unor evoluții pozitive. Acestea urmăresc să soluționeze o serie de deficiențe ale cadrului actual, inclusiv lacuna existentă în ceea ce privește obligația intermediarilor de a plăti TVA. Cu toate acestea, subzistă mai multe probleme importante care trebuie soluționate. În special, în opinia Curții, este foarte probabil ca problema subevaluărilor să persiste și cu noile reglementări.

Pentru a răspunde mai bine provocărilor identificate, raportul se încheie cu un număr de recomandări adresate Comisiei și statelor membre. Curtea le invită, printre altele:

  • să verifice cu atenție respectarea de către comercianți a pragurilor stabilite pentru TVA/taxe vamale;
  • să elaboreze o metodologie pentru realizarea unor estimări privind deficitul de încasare a TVA-ului cauzat de nerespectarea normelor;
  • să analizeze posibilitatea utilizării unor sisteme de colectare adecvate „bazate pe tehnologie” pentru a combate frauda în domeniul TVA-ului în sectorul comerțului electronic.

Scopul acestui comunicat de presă este să prezinte mesajele principale ale raportului special adoptat de Curtea de Conturi Europeană. Textul integral al raportului este disponibil la adresa eca.europa.eu.