Auditorii au evaluat dacă Instrumentul pentru IMM-uri sustine inovatia IMM-urilor

După cum se arată într-un nou raport al Curții de Conturi Europene, Instrumentul pentru IMMuri oferă un sprijin eficace pentru dezvoltarea proiectelor de inovare. Peste 5 000 de astfel de proiecte au beneficiat de finanțare și „marca UE” pe care o conferă aceasta a ajutat IMM-urile să atragă investiții suplimentare. Curtea a identificat însă și domenii care necesită îmbunătățiri, în perspectiva creării Consiliului european pentru inovare în 2021.

Comisia Europeană a lansat Instrumentul pentru IMM-uri în 2014 cu scopul de a sprijini inovarea în întreprinderile mici și mijlocii și în întreprinderile nou-înființate. Cu un buget total de 3 miliarde de euro pentru perioada 2014-2020, acest instrument are drept obiectiv să acopere deficitul de finanțare pentru activitățile de inovare și să accelereze comercializarea în sectorul privat a rezultatelor cercetării. Pentru a evalua dacă instrumentul sprijină efectiv activitățile de inovare desfășurate de IMM-uri, Curtea s-a axat pe concepția, gestionarea și rezultatele acestuia.

În mod incontestabil, instrumentul oferă IMM-urilor și întreprinderilor nou-înființate un sprijin util și eficace, este de părere Curtea. Pe lângă aceasta, el conferă o „marcă a UE” care aduce vizibilitate proiectelor și le ajută să atragă investiții suplimentare. De asemenea, el dă acces la servicii de accelerare a dezvoltării întreprinderii, cu toate că acestea au fost lansate târziu și gradul lor de utilizare este scăzut. În plus, Curtea a remarcat că serviciile de acest tip nu sunt suficient de bine adaptate la nevoile beneficiarilor.

„Sprijinirea activităților de inovare radicală pe care le desfășoară IMM-urile prezintă o importanță vitală pentru competitivitate și pentru ocuparea forței de muncă în UE, iar Instrumentul pentru IMM-uri a reușit să atragă numeroase întreprinderi inovatoare”, a declarat domnul Alex Brenninkmeijer, membrul Curții de Conturi Europene responsabil de raport.

„Recomandările pe care le formulăm urmăresc să asigure că Consiliul european pentru inovare poate valorifica succesul înregistrat de actualul instrument, dar și că se vor aduce în continuare îmbunătățiri la nivelul concepției și al selecției proiectelor și că se vor crea sinergii cu alte instrumente financiare.”

Curtea a constatat că definirea în linii foarte generale a obiectivelor inițiale ale instrumentului, în combinație cu modificările frecvente, a creat confuzie în rândul principalilor actori, precum și în rândul solicitanților. Unii dintre beneficiarii Instrumentului pentru IMM-uri ar fi putut, probabil, găsi surse alternative de finanțare pe piață.

Participarea IMM-urilor la instrument variază considerabil de la o țară la alta. Acest lucru se explică parțial prin o serie de factori care nu se află sub controlul Comisiei, dar și prin limitările existente la nivelul activităților de marketing și de comunicare ale Comisiei și prin nivelurile diferite de sprijin oferit de punctele de contact naționale.

Curtea relevă că procedurile de evaluare utilizate de Comisie pentru selecția proiectelor s-au îmbunătățit cu trecerea timpului. Ea subliniază, în special, schimbarea pozitivă pe care a reprezentat-o introducerea, în 2018, a prezentării orale a proiectului în fața unui juriu. Aceasta ajută la identificarea celor mai bune propuneri, compensând deficiențele care sunt inerente unei evaluări de la distanță. Procesul de evaluare se confruntă însă cu provocarea dublă reprezentată de resursele limitate, pe de o parte, și de numărul ridicat de propuneri nereținute care sunt depuse din nou, de cealaltă parte.

Încă de la înființarea sa, unul dintre obiectivele Instrumentului pentru IMM-uri a fost crearea de legături cu instrumentele financiare sprijinite de UE care oferă diferite forme de finanțare rambursabilă. Cu toate acestea, Comisia a luat puține măsuri pentru a crea astfel de legături și, mai remarcă Curtea, nu deține decât informații limitate cu privire la nevoile financiare reale ale IMM-urilor. În plus, informațiile disponibile cu privire la instrumentele financiare rămân prea fragmentate, iar, în mare parte, beneficiarii nu au cunoștință de existența instrumentelor financiare sprijinite de UE.

Succesorul Instrumentului pentru IMM-uri va face parte din Consiliul european pentru inovare în cadrul Orizont Europa, noul program pentru cercetare și inovare. În acest context, Curtea formulează o serie de recomandări, în special:

• păstrarea anumitor aspecte ale concepției instrumentului;
• direcționarea sprijinului către beneficiarii potriviți, mărind în același timp acoperirea
geografică;
• îmbunătățirea selecției proiectelor;
• consolidarea serviciilor de accelerare a dezvoltării întreprinderii;
• crearea de sinergii cu alte instrumente financiare.

Raportul special 02/2020, intitulat „Instrumentul pentru IMM-uri în acțiune: un program eficace și inovator, dar care se confruntă cu unele provocări”, este disponibil în 23 de limbi ale UE pe siteul Curții (eca.europa.eu).

Sursa: ECA