Cum ar putea evolua Uniunea Europeana pana în 2025

Președintele Comisiei Europene, Jean-Claude Juncker, a pronunțat astăzi în fața membrilor Parlamentului European discursul privind starea Uniunii 2017, în care și-a prezentat prioritățile pentru anul următor și în care și-a conturat viziunea asupra modului în care ar putea evolua Uniunea Europeană până în 2025. Președintele a prezentat o Foaie de parcurs pentru o Uniune Europeană mai unită, mai puternică și mai democratică.

Președintele Comisiei Europene, Jean-Claude Juncker, a declarat astăzi: „Europa are din nou vântul în pânze, dar nu vom ajunge nicăieri dacă nu profităm de el. (…) Ar trebui să stabilim direcția pentru viitor. Așa cum scria Mark Twain, peste ani vom regreta mai mult lucrurile pe care nu le-am făcut, decât pe cele pe care le-am făcut. Acum este momentul să construim o Europă mai unită, mai puternică și mai democratică pentru 2025.”

Discursul președintelui Juncker în Parlamentul European a fost însoțit de adoptarea unor inițiative concrete ale Comisiei Europene în materie de comerț, verificare prealabilă a investițiilor, securitate cibernetică, date și democrație, transpunând imediat cuvintele în fapte.

serie de fișe informative publicate astăzi detaliază unele dintre elementele-cheie abordate în discursul președintelui.

Principalele mesaje din discursul privind starea Uniunii 2017

Cu vântul în pânze

La zece ani de la declanșarea crizei, economia Europei cunoaște, în fine, un reviriment. Și, odată cu ea, și încrederea noastră. Liderii UE-27, Parlamentul și Comisia aduc Europa înapoi în Uniune, împreună aducem uniunea înapoi în Uniune.

Păstrarea traiectoriei

Privind către viitor, nu ne putem abate de la traiectoria stabilită. (…) Trebuie să terminăm ce am început la Bratislava.”

Comerț: „Parteneri din întreaga lume așteaptă să încheie acorduri comerciale cu noi. (…) Astăzi, propunem să deschidem negocieri comerciale cu Australia și Noua Zeelandă.

„Permiteți-mi să spun o dată pentru totdeauna:nu suntem naivi în ceea ce privește politica noastră de liber schimb. Europa trebuie să își apere întotdeauna interesele strategice și de aceea astăzi propunem un nou cadru al UE de verificare prealabilă a investițiilor.

Industrie: „Sunt mândru de industria europeană a autovehiculelor, dar sunt șocat atunci când consumatorii sunt înșelați cu bună-știință. Fac apel, așadar, la industria autovehiculelor să își corecteze practicile și să îndrepte lucrurile.”

„Noua Strategie privind politica industrială pe care o prezentăm astăzi va ajuta industriile noastre să se mențină sau să se plaseze pe poziții de lider la nivel mondial în materie de inovare, digitizare și decarbonizare.

Combaterea schimbărilor climatice„Dacă ambiția s-a prăbușit în Statele Unite, Europa va avea grijă ca planeta noastră să fie din nou un loc fabulos. Este moștenirea comună a întregii umanități.”

Securitatea cibernetică: „Atacurile cibernetice pot fi mai periculoase pentru stabilitatea democrațiilor și a economiilor decât puștile și tancurile. (…) Astăzi, Comisia propune noi instrumente care să ne ajute să ne apărăm, printre care se numără o Agenție Europeană pentru Securitate Cibernetică.”

Migrație„Europa este și trebuie să rămână un continent al solidarității unde se pot refugia cei care fug din calea persecuției.”

„Avem frontiere comune, dar nu pot fi lăsate singure să le protejeze statele membre care, prin poziția lor geografică, se situează în prima linie. Frontierele comune și protecția comună trebuie să meargă mână în mână.

Nu pot vorbi despre migrație fără a mulțumi din inimă Italiei pentru activitatea sa neobosită și generoasă. (…) Italia salvează onoarea Europei în Mediterana.

Corpul european de solidaritate (a se vedea fișa informativă): „Sunt foarte mândru de tinerii europeni (…) care fac parte din noul nostru Corp european de solidaritate. Ei dau viață principiului solidarității europene.

Africa (a se vedea fișa informativă): „De asemenea, trebuie să fim solidari cu Africa. Aceasta este un continent nobil și tânăr, leagănul umanității. Fondul nostru fiduciar UE­Africa în valoare de 2,7 miliarde EUR creează oportunități de muncă pe întreg continentul.

Ieșirea în larg

Este timpul să tragem primele concluzii ale dezbaterii [privind viitorul Europei]. Este timpul să trecem de la reflecție la acțiune, de la dezbatere la decizie. Aș vrea să vă prezint astăzi opinia mea, propriul meu «scenariu numărul șase», dacă doriți.

Pentru mine, Europa este mai mult decât o piață unică. Mai mult decât o chestiune de bani, mai mult decât euro. A fost întotdeauna o chestiune de valori.

De la Est la Vest: „Europa se întinde de la Vigo la Varna. Din Spania până în Bulgaria. De la Est la Vest: Europa trebuie să respire cu ambii plămâniÎn caz contrar, continentul nostru se va sufoca.”

Detașarea lucrătorilor (a se vedea fișa informativă): „Într-o Uniune în care toți suntem egali, nu pot exista lucrători de categoria a doua. Lucrătorii ar trebui să primească același salariu pentru aceeași muncă prestată în același loc.

O Autoritate Europeană în domeniul Muncii (a se vedea fișa informativă): „Pare absurd să avem o autoritate bancară care să supravegheze aplicarea standardelor bancare, dar să nu dispunem de o autoritate comună în domeniul forței de muncă pentru a asigura condiții echitabile pe piața noastră unică. Vom crea o astfel de autoritate.

Standarde duble în ceea ce privește calitatea produselor alimentare (a se vedea fișa informativă): „Într-o Uniune în care toți suntem egali, nu pot exista consumatori de categoria a doua. Nu voi accepta ca în unele părți ale Europei să se vândă consumatorilor alimente de o calitate mai scăzută decât în alte țări. (…) Slovacii nu merită mai puțin pește în batoanele lor de pește. Nici maghiarii mai puțină carne în mâncărurile lor. Nici cehii mai puțină cacao în ciocolata lor.”

Statul de drept: „Europa a înlocuit forța celui puternic cu forța legii (…) În Uniunea Europeană, statul de drept nu este opțional. Este o obligație.

„Hotărârile Curții trebuie să fie respectate de toți. Nerespectarea lor sau subminarea independenței instanțelor naționale înseamnă a-i deposeda pe cetățeni de drepturile lor fundamentale.

Spațiul Schengen: „Dacă dorim să întărim protecția frontierelor noastre externe, atunci trebuie să deschidem imediat spațiul Schengen pentru Bulgaria și România. De asemenea, ar trebui să permitem Croației să devină membru cu drepturi depline al spațiului Schengen odată ce va îndeplini toate criteriile.”

Zona euro (a se vedea fișa informativă): „Dacă vrem ca moneda euro mai degrabă să unească decât să divizeze continentul nostru, atunci aceasta ar trebui să fie mai mult decât moneda unui grup select de țări. Euro are vocația de a fi moneda unică a Uniunii Europene în ansamblul său.

Extindere„Trebuie să menținem o perspectivă credibilă de extindere pentru Balcanii de Vest. (…) Este clar că în timpul mandatului [acesta] nu va mai avea loc o nouă extindere (…) Dar ulterior Uniunea Europeană va avea mai mult de 27 de membri.

Turcia„De câtva timp, Turcia s-a îndepărtat cu pași foarte mari de Uniunea Europeană.

„Locul ziariștilor este în camerele de știri, nu în închisoare. Ei întruchipează libertatea de expresie.”

„Astăzi adresez următorul apel celor aflați la putere în Turcia: eliberați-ne ziariștii.

Vot cu majoritate calificată în materie de impozitare: „Susțin cu putere trecerea la votul cu majoritate calificată pentru deciziile în ceea ce privește baza fiscală consolidată comună a societăților, impozitarea echitabilă a industriei digitale și taxa pe tranzacțiile financiare.

Un ministru european al economiei și finanțelor (a se vedea fișa informativă): „Avem nevoie de un ministru european al economiei și finanțelor: un ministru european care promovează și susține reformele structurale în statele noastre membre.

„Nu avem nevoie de structuri paralele. (…). Parlamentul zonei euro este Parlamentul European.”

Combaterea terorismului„Solicit înființarea unei unități europene de informații care să asigure că datele privind teroriștii și luptătorii străini sunt partajate automat între serviciile de informații și cu poliția.

Un actor mai puternic pe plan mondial„Aș dori ca statele membre să examineze ce decizii de politică externă pot trece de la votul în unanimitate la votul cu majoritate calificată. Tratatul prevede deja acest lucru.”

Mai buna reglementare (a se vedea fișa informativă): „Nu ar trebui să ne amestecăm în viața de zi cu zi a cetățenilor europeni (…) Nu ar trebui să intervenim cu o serie de noi inițiative sau să căutăm competențe tot mai mari. Ar trebui să dăm înapoi competențele statelor membre acolo unde este cazul.”

Voi institui un grup operativ privind subsidiaritatea și proporționalitatea, care, începând din această lună, va examina foarte critic toate domeniile de politică pentru a ne asigura că acționăm numai acolo unde contribuția UE are o valoare adăugată.”

Reforma instituțională: „Europa ar funcționa mai bine dacă am comasa funcțiile de președinte al Comisiei Europene și de președinte al Consiliului European (…) Europa ar fi mai ușor de înțeles dacă nava ar fi condusă de un singur căpitan (…) Un singur președinte ar reflecta mai bine adevărata natură a Uniunii Europene, atât ca uniune a statelor, cât și ca uniune a cetățenilor.

„Dacă doriți să întăriți democrația europeană, atunci nu puteți inversa progresul democratic determinat de introducerea candidaților cap de listă – «Spitzenkandidaten».

Foaia de parcurs

Viitorul nostru nu poate rămâne la stadiul de scenariu. (…) Trebuie să pregătim de astăzi Uniunea de mâine.

La 30 martie 2019, vom fi o Uniune cu 27 de membri. Sugerez să ne pregătim bine pentru acest moment, atât în rândul celor 27, cât și în cadrul instituțiilor europene.

Speranța mea este că, pe 30 martie 2019, europenii se vor găsi într-o Uniune în care ne apărăm cu toții valorile. În care toate statele membre respectă cu fermitate statul de drept. (…) În care ne-am protejat fundațiile uniunii noastre economice și monetare astfel încât să ne putem apăra moneda unică în vremuri și bune și rele, fără a fi nevoie să recurgem la ajutor din afară. (…) În care un singur președinte conduce activitatea Comisiei și a Consiliului European, fiind ales în urma unei campanii electorale democratice desfășurate în întreaga Europă.”

Am început să reparăm acoperișul. Dar trebuie să încheiem lucrarea acum, când este soare și cât mai este soare. (…) Să dezlegăm așadar parâmele. Să ne îndepărtăm de port. Și să prindem în pânze vânturile alizee.

Context

În fiecare an, în luna septembrie, președintele Comisiei Europene își rostește, în fața Parlamentului European, discursul privind starea Uniunii, în care trece în revistă realizările din cursul ultimului an și prezintă prioritățile pentru anul următor. Președintele prezintă, de asemenea, și modul în care Comisia va aborda cele mai presante provocări cu care se confruntă Uniunea Europeană. Discursul este urmat de o dezbatere în plen. Acesta este punctul de lansare a dialogului cu Parlamentul European și cu Consiliul în vederea pregătirii programului de lucru al Comisiei pentru anul următor.

În plus, președintele Juncker și prim-vicepreședintele Timmermans au trimis astăzi o scrisoare de intenție președintelui Parlamentului European și președinției Consiliului în care prezintă în detaliu acțiunile pe care Comisia intenționează să le întreprindă la nivel legislativ și alte inițiative până la sfârșitul anului următor (2018, în acest caz). Acest lucru este prevăzut în mod specific în Acordul-cadru din 2010 privind relațiile dintre Parlamentul European și Comisia Europeană.

Pentru mai multe informații:

Broșura privind Starea Uniunii 2017

Sursa: Comisia Europeana